Pages


Search

Saturday, October 20, 2012

CHOCOLATE

Hai semua... cuti2 ni zara kadang2 malas nak buat mende kan. so cari la pakcik google sebagai teman dalam bilik hehe :).. hmm tiba2 teringin nak tahu kebaikan chocolate. dok dengaq orang kata chocolate ni xbaik tuk kesihatan tapi kenapa ramai yang amik especially yang dok oversea kan (time2 sejuk). 
Dalam dok berdating ngan pakcik google, terstop lak kat satu web ni cita pasal kebaikan coklat. apa lagi baca la walaupun minat membaca kurang. hehe


Dalam web ni bgthu banyak upanya kebaikan coklat. one of it is lowering cholestrol level. Sound weird kan. hehe. Sebenarnya dalam koko ada lemaknya, tapi lemak koko ni bagus sebab dia boleh merendahkan paras cholestrol. Sebabnya dia ada oleik (PUFA). If korang nak tahu PUFA tu apa, tanya je pada pakcik google / pakcik mozilla / pakcik explorer hehehe. 



Nak thu lagi hehe.. zara baca, koko ni jugak ada bahan anti-kerosakan gigi. hmm kelas kan ciptaan ALLAH. BEST!!!. (SUBHANALLAH). Haa sebab lain lemak koko ni bagus mengelakkan kerosakkan gigi sebabnya characteristic lemak koko ni mudah cair. 

Tanpa kita sedar, lemak koko ni juga blh kurangkan penyakit jantung. Hmm news yang bagus untuk seorang DIETITIAN. hehe mentang2 belajar pasal makanan kan. :).. mengikut pembacaan zara, dalam koko/serbuk koko ni ada phenol iaitu bahan yang menghalang lemak teroksida di dalam darah dan menghalang lemak terkumpul dalam arteri. Bila dah menghalang tersumpat arteri of course la boleh prevent arthereosclerosis kan.hehe. 





Mengikut pendapat zara sendiri, sebab orang oversea amik coklat time sejuk sebabnya, coklat menyumbang banyak tenaga kerana bentuknya padat. Makanan yang berbentuk solid lebih banyak memberikan kalori berbanding makanan yang berbentuk cecair. :). Kalau nk ikutkan kajian yang dilakukan oleh para2 saintis ni, mereka menyatakan koko has lower kafein, so xsia2 la zara minat hot coklat hehe.






No comments:

Post a Comment

Kuih Rojak Resepi mama zara

640 Ml. kicap pekat
480 gm otak udang
50 biji cili kering
1 kilo gula putih
1 kilo gula merah
400 gm tepung jagung
belacan, garam dan asam jawa.

1. Masak gula merah dan tapiskan
2. Rebus cili kering dan kisar sehingga lumat bersama belacan dan tapis.
3. Perah air asam jawa dan masukkan semua aduanan kedalam kuali dan kacau sehingga pekat.

3. Bahan sampingan - kacang dan bijan.