Pages


Search

Tuesday, June 26, 2012

Raya dah nak dekat ni... anda boleh try resepi ni untuk biskut raya tahun ni dirumah anda.. selamat mencuba


Choc Roshe
Bahan-bahan
400 gm tepung gandum (3 1/3 cup)
80 gm tepung jagung (1/2 cup)
120 gm gula icing (1 cup) 
100 gm badam mesin
1 biji telur merah
350 gm buttercup
Coklat masakan
1 kilo kacang tanah telah dikisar
Paper cup
PENYEDIAAN BAHAN
BAHAN A
1.      Ayak tepung gandum sebanyak 3 kali
BAHAN B
1.      Masak badam seketika
2.      Sukat tepung jagung dan ayak
3.      Satukan badam dan tepung jagung di dalam 1 bekas
BAHAN C
1.      Sukat gula icing dan masukkan ke dalam 1 bekas
2.      Masukkan buttercup ke dalam bekas yang mengandungi gula icing
3.      Putar kedua-dua bahan sehingga putih
4.      Apabila putih masukkan telur merah ke dalamnya
CARA PEMBUATAN
1.      Campurkan Bahan B ke dalam Bahan C
2.      Putar kedua-dua bahan tersebut
3.      Masukkan Bahan A sedikit demi sedikit sehingga menjadi 1 doh
4.      Bulatkan adunan sebesar guli
5.      Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada 180C selama 10-15minit


No comments:

Post a Comment

Kuih Rojak Resepi mama zara

640 Ml. kicap pekat
480 gm otak udang
50 biji cili kering
1 kilo gula putih
1 kilo gula merah
400 gm tepung jagung
belacan, garam dan asam jawa.

1. Masak gula merah dan tapiskan
2. Rebus cili kering dan kisar sehingga lumat bersama belacan dan tapis.
3. Perah air asam jawa dan masukkan semua aduanan kedalam kuali dan kacau sehingga pekat.

3. Bahan sampingan - kacang dan bijan.